Torta od šljiva

Izrada biskvita:

Zagrijati pećnicu na 180°C.

U kuhinjskoj mašini (ili mikserom) miješati jaja, šećer i sol oko 8 minuta, dok smjesa ne postane gusta i pjenasta.
Pomiješati brašno i kakao i prosijati ga u smjesu od jaja te lagano izmiješati.
Okrugli kalup obložiti pek papirom (ili namastiti i pobrašniti), uliti smjesu, zagladiti, i peći oko 30-35 minuta.

Izrada kreme:

Šljive oprati, očistiti od koštica i narezati na kockice.
Zagrijati vino, ubaciti vrećicu sa začinom i ostaviti ju 3-4 minuta u vinu.
Vino dalje kuhati na malo jačoj temperaturi dok ne zakuha, smanjiti temperaturu i staviti šljive neka se pirjaju oko 2 minute, izvaditi i ocijediti, ocijeđenu tekućinu vratiti u vino i sve zasladiti po ukusu. Ostaviti da se malo ohladi.
Želatinu namočiti u vodi, iscijediti i otopiti na laganoj vatri.
Dodati par žlica kuhanog vina, promiješati da se želatina do kraja rastopi u tekućini, a zatim uz miješanje dodati vinu.
Ostaviti na hladnom dok krema ne počne želirati.

Biskvit izvaditi iz kalupa i prerezati u dva kruga.
Jedan krug staviti na podlogu za tortu i oko njega zatvoriti metalni obruč/prsten.
Raspodijeliti šljive po biskvitu.

Istući slatko vrhnje s vanilin šećerom i lagano ga umiješati u kremu.
Kremu rasporediti po šljivama, sve dobro zagladiti i poklopiti drugim krugom biskvita.
Ostaviti u hadnjaku najmanje 4 sata (najbolje preko noći) da se ohladi.

Maknuti obruč, namazati tortu s tučenim vrhnjem, ukrasiti kriškama šljive i posuti ribanom čokoladom.

Objavio:
marija11
Kategorija:
Kolači i slastice
Ocijeni:
  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocjena: 0/5 (0 puta ocijenjeno)

Zahvaljujemo na ocjeni!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Vaša ocjena je izmjenjena, zahvaljujemo na glasanju!

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli ocjeniti ovaj recept.

Sastojci:

  • Biskvit:
  • 4 jaja
  • 125 g šećera
  • prstohvat soli
  • 125 g brašna
  • 2 žličice kakaa
  • Krema:
  • 8 listova želatine
  • 500 g šljiva
  • 400 ml crnog vina
  • 1 vrećica začina za kuhano vino
  • (ili ga napravite sami od: par klinčića, štapića cimeta, zvjezdanog anisa, na vrh noža pimenta, osušenih korica od naranče i limuna)
  • 200 g tučenog slatkog vrhnja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Za ukras:
  • 200 g tučenog slatkog vrhnja
  • naribane čokolade ili kakao, po želji

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.