PRAVA BOSANSKA BAKLAVA

Ako zelite dobru, pravu baklavu, probajte necete se pokajati. u tepsiju (kao pola one za el.sporet-samo dublju) slozite dvije jufke. Jednako slazite, i lagano sa vrha kasike posipajte po jufci kapi maslaca koji je lagano rastopljen u posudi i umlacen. Idete jednostavnonakon toga dvije jufke i po njima maslac te pospete i dobro da nema propusta orahe koje smo izmijesali sa 200g secera. Tako ponavljate do vrha tepsije. Kad zavrsite dobro pritisnite odozgo, da se sve stisne. zatim se baklava reze slobodno rezite na jednake kocke i pospete na kraju ostatkom maslaca u svaku rupicu. Slobodno je stavite u rernu da se susi 3h na 50C,sigurno nece izgoriti a bit ce extra.Agdu ranije napravite da prokuha voda i secer i zalijte hladnu na vrelu baklavu. Poklopite tepsijom, ali da pritisne baklavu da se jos vise stisne, necete se pokajati. Sutra kad je vadite one kocke kad vadite mozete u tanjiru po serviranju razrezati na trokut. Prijatno i bujrum dodjite da probate baklavu.

Objavio:
lejla-zenica
Kategorija:
Kolači i slastice
Ocijeni:
  • Currently 5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocjena: 5/5 (1 puta ocijenjeno)

Zahvaljujemo na ocjeni!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Vaša ocjena je izmjenjena, zahvaljujemo na glasanju!

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli ocjeniti ovaj recept.

Sastojci:

  • 1,5 kg mljevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 1 kg jufke susene za baklavu
  • 400 g maslaca
  • agda
  • 1 l vode
  • 1,2 kg secera
  • par kapi limuna

Ključne riječi (Tagovi):

  • mislim da ce biti dobra:)

    16.prosinca.2009. | zana

  • pravit cu pa javim cini mi se jednostavno jer se susi u rerni a ne titra hoce li izgoriti

    16.prosinca.2009. | zana

Pošalji komentar

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli unijeti komentar.